Julemarsipan

Ingen jul uten Nidar Julemarsipan!

Nidar Julemarsipan er saftig marsipan, laget etter den gode, gamle oppskriften fra 1915. Nå som da bruker vi kun det fineste utvalget av mandler, for våre fagfolk setter sin stolthet i å lage førsteklasses marsipan. Vi tror det er grunnen til at vår Julemarsipan er blitt en del av nordmenns juletradisjoner.

Helt fra den spede begynnelse og i mange år fremover var marsipanproduksjonen på Nidar rent håndverk. Hundrevis av ulike julefigurer så dagens lys den gangen, og ”kolleksjonen” ble byttet ut fra år til år. På Nidar-fabrikken ble julegrisene omsorgsfullt formet, dekorert og påknyttet sløyfer for hånd av de ansatte. Slik gikk produksjonene til langt utpå 1960-tallet. I dag er produksjonen i stor grad automatisert, men fortsatt lages julemarsipanen vår av førsteklasses råvarer og flinke fagfolk!

Julekolleksjonen anno 1935

Lang historie

Marsipan kom antagelig til Norge via konditorkunsten på 1800-tallet. Råvarene var edle, og prisen på marsipanproduktene deretter. Til å begynne med var marsipan forbeholdt de velstående, men det var for godt til å være forbeholdt de få. Nidar har laget Julemarsipan etter den samme oppskriften helt siden 1915, og i dag er marsipanproduksjonen fremdeles den som bærer størst preg av håndverk.

Julemarsipan milljøbilde

Premiegrisen

Det er knyttet lange tradisjoner til den blide grisen, blant annet tradisjonen med å spise julegrøt. For noen hundre år siden håpet husets ugifte kvinner på å få mandelen i grøten på julaften. Tradisjonen sa at den som fikk mandelen skulle bli gift i løpet av det kommende året. Fikk man derimot en bittermandel kunne man gi opp håpet om en frier på døren. I dag har marsipangrisen overtatt som premie til den som finner mandelen, og grisen er uten tvil den mest populære av våre marsipanfigurer.

Marsipangris i miljø_jul og grøt

Hvorfor er marsipanen formet som en gris?

Før i tiden var det vanlig å slakte gris til jul, og grisen var et symbol på god julemat. Det var nok utgangspunktet da Nidar-fabrikken begynte å lage de første marsipangrisene i 1915.

I dag har marsipangrisen en nær tilknytning til tradisjonen med julegrøt, og er den vanligste premien til den som finner mandelen i grøten.