Ofte stilte spørsmål

100 år med godteriproduksjon!

I mer enn 100 år har Nidar-fabrikken i Trondheim laget sjokolade og godteri til det norske folk.

Julemarsipan-jenter-i-fabrikk

2. mai 1912 startet det som skulle bli ett av Norges største godterieventyr. Sjokoladefabrikken i Trondheim ble grunnlagt, opprinnelig under navnet Munken Chokoladefabrik A/S. Det ble imidlertid kortvarig ettersom det allerede fantes en annen bedrift som het Munken. Navnet ble derfor raskt byttet til Nidar Chokoladefabrik A/S, inspirert av hjembyens opprinnelige navn Nidaros.

Tre år etter stiftelsen var det full produksjon på sjokoladefabrikken i Trondheim. Mange av dagens produkter ble til i mellomkrigsårene, da nyskapingen var spesielt stor. Den var produksjonen håndverkspreget og enkel å omstille. Nidar-fabrikken har aldri hatt flere produkter i sortimentet enn i 1930-årene, og kunne by på 269 sjokolader og andre godterier i 1935.

Årene rundt 2. verdenskrig var vanskelige for den lille sjokoladebedriften med sjokoladeskatt, lite tilgjengelige råvarer og dårlig økonomi i landet. Fabrikken måtte finne kreative løsninger, og i disse årene lagde Nidar-fabrikken mye mer enn bare godteri for å overleve.

På 1960-tallet blomstret norsk industri, og Nidars omsetning økte. Det økte salget førte til et behov for større lokaler, og fabrikken ble flyttet til nye, og større produksjonslokaler på Strindheim i Trondheim.

Dagens Nidar er et resultat av flere fusjoner med godteriprodusentene Lorentz Erbe, Kielland Dropsfabrik og Bergene Chokoladefabrik som skjedde på 1970- og 1980-tallet. I 1987 ble Nidar selv kjøpt opp av Nora A/S, og fem år senere ble fabrikken en del av Orkla-konsernet. I dag er Nidar-fabrikken en del av selskapet Orkla Confectionery & Snacks Norge. Godterifabrikken ligger fortsatt i Trondheim, og er i dag Norges største fullsortiments godterifabrikk.