Ofte stilte spørsmål

Informasjon til allergikere

Nidars produkter kan inneholde ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner. I listen under finner du nærmere informasjon om allergifremkallende stoffer i Nidars produkter.

Her finner du en oversikt over hvilke av våre produkter som inneholder allergener:

Melkeallergi

De aller fleste sjokolader inneholder melk, men også produkter som ikke har melk som en ingrediens kan inneholde spor av melk.
 I sistnevnte tilfeller er dette tydelig merket.

Nøtte- og mandelallergi

For de av Nidars produkter som inneholder nøtter eller mandler, finner du informasjon om dette i varedeklarasjonen (ingredienslista) på emballasjen. Det kan også finnes spor av nøtter eller mandler i Nidars øvrige produkter. Så lenge vi har nøtter i noen produkter, kan i prinsippet alle sjokoladeproduktene som blir laget på samme fabrikk inneholde spor av nøtter. Disse produktene er derfor merket med ”Kan inneholde spor av nøtter og mandler”.

Glutenallergi

I allergentabellen over finner du en fullstendig oversikt over hvilke av våre produkter som inneholder gluten eller spor av gluten.

Merk at det den 26. november 2018 skjedde endringer i allergenmerkingen på Stratos, Nidar Melkesjokolade, Smørbukk storplate  og andre formstøpte sjokolader. Disse sjokoladene har tidligere vært glutenfrie, men kan fra og med november 2018 inneholde spor av gluten. 

Marsipan

Alle marsipanprodukter inneholder glykosesirup fra hvete. Glykosesirup fra hvete er med på en unntaksliste fra EU over produkter det ikke er nødvendig å merke i forhold til glutenallergi, fordi det er vurdert som svært lite sannsynlig at det finnes igjen proteiner som kan gi allergiske reaksjoner.

Lakris

Det er ikke tilsatt hvetemel i Nidars lakris. Lakris fra Panda kan inneholde hvetemel. Vi bruker gummi arabicum og gelatin som fortykningsmiddel i myke lakrisprodukter. Gravide og personer med høyt blodtrykk bør være varsomme med å spise store mengder lakris på grunn av innholdet av glycyrrhizin.

Geleringsmiddel

Nidar bruker gelatin, gummi arabicum, agar-agar eller stivelse som fortykningsmiddel i gelégodteriet. Gelatin er av animalsk opprinnelse, og den Nidar bruker kommer fra svin. Gummi arabicum og agar-agar er begge vegetabilske og kan derfor spises av vegetarianere og muslimer.