Kakaoens historie

Kakao har vært dyrket siden tidenes morgen og historien rundt denne veksten involverer noen av verdenshistoriens mest berømte navn. Vi vet at indianerne i Amazonas-regionen har kjent til og kultivert kakaotreet i over 4000 år.

Etter hvert som indianerne erobret land nordover, tok de med seg kulturplantene sine, deriblant kakaotreet. Slik endte altså treet i Mexico ca. 600 år før Kristus og da Columbus nådde Mellom-Amerika i 1502 ble han en av de første europeerne som fikk se kakaobønner.

Den spanske conquistadoren Hernando Cortés har fått æren av å introdusere europeerne til den drikken som aztekerne i Mexico kalte Chocolatl. For aztekerne var kakaobønnene svært verdifulle og de ble faktisk brukt som penger. En kanin kostet eksempelvis 10 bønner, mens en kone gikk for 50 bønner. Slaver var mer verdifulle enn koner og de kostet 100 bønner. Også her fantes det falske penger i omløp – bønner fylt med jord i stedet for kakaomasse.

Cortés likte tanken på at penger kunne vokse på trær. Overalt hvor han reiste plantet han derfor kakaotrær. Målet var å bli søkkrik, men kongen av Spania hadde mer sans for gullpenger enn kakaobønner. Likevel kan vi takke Cortés for at det i dag finnes kakaotrær over hele Mellom-Amerika og i Afrika.

Det finnes mange opptegnelser rundt aztekernes lidenskap for kakao og Chocolatl. Blant annet ble det fortalt at Montezuma, som var keiser i Azteker-riket på den tiden Columbus og Cortés kom, alene satte til livs 50 pokaler med kakaodrikk under et festmåltid Spanjolene var invitert til. Fråtsing i kakaodrikk var kun forbehold de ekstremt rike i datidens Azteker-rike, og må den gangen ha kostet langt mer enn den fineste Champagne vi kan kjøpe i dag.

Det tok ikke lang tid før den spanske overklassen tok etter aztekerne. De utviklet drikken videre ved å tilsette vanilje og honning, og klarte å holde resepten for seg selv i mer enn 100 år. I 1600 var imidlertid kakao motedrikk nummer én i Europa, og ble solgt fra utallige kafeer på hele kontinentet. Det tok imidlertid flere hundre år før man begynte å fremstille sjokolade som kunne spises. Den første melkesjokoladen som ble laget, så dagens lys så sent som i 1875. Den ble fremstilt i Sveits etter at sveitserne hadde utviklet redskap for å lage kakaosmør.

 

I dag produseres 70 prosent av alle kakaobønnene i verden i Vest-Afrika.

Kakaobønner