Ofte stilte spørsmål

Matsvinn

Reduksjon av matsvinn er noe av det viktigste vi kan gjøre for klima og miljø. Ifølge Matsentralen, har FN estimert at en tredjedel av all mat produsert aldri blir spist. Dette er problematisk ettersom matproduksjon legger beslag på 37 % av verdens landarealer, 70 % av ferskvannet og står for 24 % av globale klimagassutslipp. Nidar som produsent har sin del av ansvaret og jobber med matsvinn på forskjellige måter. 

Holdbarhetsdato

I følge Matvett kastes det mer enn 390 000 tonn spiselig mat hvert år i Norge. Dette tilsvarer ca. 74 kg per innbygger hvor nesten 60 % kommer fra husholdningsleddet*. Godteri har i utgangspunktet god holdbarhet, allikevel har vi valgt å merke alle våre produkter med Best før- også god etter, hvor det ikke er stor fare for harskning. For smaken er som regel god lenge etter utgått holdbarhetsdato.  

*Kilde: Matvett, matsvinn 2018

Matsvinn i produksjonen

Hver dag jobber vi i Nidarfabrikken med å optimalisere produksjonen. Minimering av matsvinn er en av de tingene som har aller størst fokus. En del prosesser er ganske komplekse, og noe svinn i forbindelse med produksjon vil det alltid være, men vi jobber på og blir stadig bedre dag for dag. Vi jobber mot ambisiøse mål på matsvinn mot 2025, og flere tiltak er satt i gang.

Fabrikkutsalget i Trondheim

Noen ganger oppstår det skjønnhetsfeil på noen produkter (det kan være produkter med kortere holdbarhet, manglende merking av best før-dato, for høy eller lav vekt osv.). Dette kan følgelig ikke selges i ordinære kanaler, men så lenge kvaliteten er god, selges disse til redusert pris i fabrikkutsalget vårt i Trondheim, også kalt Nidar-butikken.

nidarbutikken