Egget som påskesymbol

Påskeegget, og å fylle påskeegget med godterier, er en viktig tradisjon for mange. Men hvorfor er egget et påskesymbol?

Grunnen til at nettopp egget er et viktig påskesymbol, ligger langt tilbake i tid. Tidligere la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og sola dukket frem igjen etter vinterdvalen, våknet høna og satte i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en «eggefest» – bokstavelig talt.

Etter hvert begynte man å gi egg som gaver. I Russland ble det en skikk å gi egg av sølv eller gull, pyntet med emalje og edelstener. Noen av disse eggene hører i dag til verdens mest kostbare antikviteter. Tidenes mest praktfulle påskeegg ble skapt av C. Fabergé, en fransk juveler, som med sine juvelprydede gullegg gjorde lykke hos tsaren og ved det russiske hoff.

Derfor legger påskeharen egg

Historien forteller at en gang for lenge lenge siden, i en skog langt av gårde, levde det en liten fugl som het Lepus. Det var en nokså lykkelig fugl, men helt lykkelig var hun ikke. I den samme skogen bodde det nemlig en jeger, den fryktelig Orion, som hadde sverget at han skulle utrydde alle verdens dyrearter. Små fugler var spesielt utsatt. Lille Lepus gikk derfor til vårens gudinne Ostera. Ostera er gudinnen som har gitt påsken sitt engelske navnet – Easter.

Lepus bad Ostera om å få slippe å være fugl og Ostera gjorde henne derfor om til en hare. Dette var Lepus fornøyd med; hun løp rundt på harevis og gjorde hareting, men hun savnet det å kunne legge egg. Igjen gikk Lepus til Ostera. En gang til ble hun bønnhørt. Ostera gjorde det nemlig slik at Lepus, en gang om året ved påsketider, skulle få legge egg. Det hører også med til historien at haren Lepus, påskeharen, til slutt fikk overlistet den grusomme Orion. Nå som hun var blitt hare, sprang hun i veien for han og forvirret hundene hans og gjorde på den måten jakten vanskelig for Orion.

Påskeharen lever fortsatt og legger fremdeles egg – marsipanegg i påsken!