Skip to main content

Spørsmål og svar om sertifisert kakao

Her finner du svar på hva det betyr at Nidar går over til sertifisert kakao, og hvorfor noen sjokolader er merket med UTZ CERTIFIED Good Inside, og andre ikke.

 • 1: Hvilken sjokolade skal jeg kjøpe hvis jeg vil ha en med sertifisert kakao?

  Fra og med 2013 kjøper Nidar bare sertifisert kakao fra Elfenbenskysten. Du bidrar derfor til bærekraftig kakaoproduksjon uansett hvilken av Nidars sjokolader du kjøper.

 • 2: Hvorfor er noen sjokolader merket og ikke andre?

  Vi kjøper kun sertifisert kakao, og alle Nidars sjokolader inneholder sertifisert kakao fra Elfenbenskysten. Alle våre sjokolader er merket med UTZ-logo og en kort tekst som forklarer hva sertifisert kakao er.

 • 3: Hvorfor valgte dere ikke heller Fairtrade?

  Fairtrade er en av flere gode sertifiseringsordninger for kakao. Vi har valgt  UTZ fordi vi mener den best svarer på de spesifikke utfordringene i kakaosektoren i Elfenbenskysten.

 • 4: Vil sjokoladene smake annerledes etter at dere bytter til sertifisert kakao?

  Nei. Overgangen til sertifisert kakao påvirker ikke smaken på sjokoladene våre. Forskjellen er at kakaoen vi kjøper gir bøndene jordbruksfaglig opplæring og bedre betalt, men det betyr ingen endring i smaken. 

 • 5: Hvorfor er den jordbruksfaglige opplæringen så viktig, kunne dere ikke heller bare betalt en minstepris for kakaoen?

  Den jordbruksfaglige opplæringen setter kakaobøndene i stand til å få mer ut av avlingene sine. Dermed er det kakaobøndene selv som står for utviklingen, og vi sikrer en varig forbedring av forholdene i kakaosektoren. Som vi ser det, er det en mer bærekraftig løsning når det er kakaobøndene selv som står for inntektsøkningen, i stedet for en ren pengeoverføring i form av for eksempel en minstepris. På den måten blir ikke bøndene avhengige av en sertifiseringsordning, men får redskaper til selv å forbedre sin situasjon.

 • 6: Gir UTZ garantert bedre inntekt for kakaobøndene?

  Ja. Bøndene som er med i kakaoprogrammet til  UTZ får en merpris for kakaoen sin. I tillegg får de en høyere inntekt fordi de gjennom opplæringsprogrammet settes i stand til å få mer ut av avlingene sine, og programmet gjør også at de reduserer sine utgifter. Totalt gir det en inntektsøkning som gjør dem bedre i stand til å leve av kakaodyrkingen.

To the top ^