Skip to main content

Møt tre kakaobønder

Kakaoen Nidar bruker i sjokoladen dyrkes i Elfenbenskysten.

De tre kakaobøndene Marculio, Oumar og Teki er noen av de mange kakaobøndene i Elfenbenskysten som Nidar møtte under sitt besøk høsten 2010.

Teki Otron Pacil, leder av St. Joseph kooperativ i Bonua

Teki Otron Pacil
Vårt kakaokoopertiv har akkurat blitt UTZ-sertifisert, og vi kan nå selge kakaoen vår til en bedre pris. Etter at bøndene i fellesskapet begynte på opplæringen ser vi en økning i utbyttet på 20 prosent. Programmet er veldig populært, og det er mange kakaobønder som ønsker å være med. UTZ er et godt system som hjelper bonden og beskytter trærne fra å svekkes. Det blir mulig å leve av kakaoen, og forhindrer kakaotradisjonene fra å svekkes.

Oumar Ouedrago, kakaobonde i Diegonefla

Oumar odradego
Familien min har dyrket kakao i en årrekke, og da faren min døde for fire år siden overtok jeg jorda. Nå dyrker jeg kakao sammen med broren min. Vi bor fem kilometer fra kakaofeltet, og sykler dit hver dag. Gjennom Farmer Field Schools har jeg lært mye om hvordan jeg bedre kan ta vare på kakaotrærne. Nå vet jeg at jeg ikke skal høste kakaofrukten for tidlig, men vente litt lenger til den er helt moden og bønnene større. Jeg blir veldig motivert av å være med i programmet!

Marculio Kpiby, kakaobonde i Alepe

Marculio Kpiby
Helt siden det første kurset har jeg sett forbedring på kakaofeltet mitt. Med nye kunnskaper vet jeg hvordan jeg skal fjerne de dårlige kakaofruktene, og ta godt vare på de gode. Jeg kan forebygge sykdom og råte. Dermed trenger jeg mindre sprøytemidler, og sparer penger. Jeg ser at avlingen er friskere. Og med en god avling tjener jeg også mer penger. Jeg la ikke kakaoen til gjæring tidligere, men nå vet jeg at det er nødvendig for å få full pris når jeg selger den.

Oumar og Marculio ble intervjuet mens de var i sitt første halvår av det fireårige opplæringsprogrammet og forberedte UTZ-sertifisering, mens Teki og de andre bøndene i hans kooperativ akkurat hadde bestått sertifiseringen og skulle levere sin første UTZ-sertifiserte kakao. Nå er også Oumar og Marculio sertifisert, og har levert UTZ-sertifisert kakao siden høsten 2011.