Skip to main content

Marsipanens historie

Marsipanens historie

Planleggingen av godterifabrikken Nidar startet i 1912. Etter tre år med intenst arbeid, noe motgang og endelig medgang, startet den første produksjonen i nye lokaler på Lademoen i Trondheim. Allerede fra begynnelsen kunne Nidar by på det ypperste av det ypperste i godteriverdenen – nemlig marsipan.

Marsipan kom antagelig til Norge via konditorkunsten på 1800-tallet og var i svært mange år kun kjent som et konditorprodukt. Råvarene var edle, og prisen på marsipanproduktene deretter. Til å begynne med var dette produktet forbeholdt de velstående.

Sakte men sikkert fikk imidlertid marsipanen fotfeste blant en bredere andel av befolkningen. Marsipan var rett og slett for godt til å være forbeholdt de få, og vanlige folk begynte å unne seg dette luksusproduktet en gang i blant. Tidlig på 1900-tallet begynte den første industrialiserte marsipanproduksjonen og ganske fort utviklet Norge en unik marsipantradisjon med spesielle figurer til jul og påske. Med dette åpnet en ny verden seg. Fra da av ble marsipanen et ”folkegodteri”, solgt over disk sammen med andre godterier.

Helt fra den spede begynnelse og i mange år fremover var marsipanproduksjonen på Nidar rent håndverk. Hundrevis av ulike påskefigurer så dagens lys den gangen, og ”kolleksjonen” ble gjerne byttet ut fra år til år.  På Nidar jobbet mange, mange medarbeidere flittig med å forme og dekorere marsipanfigurene per hånd - om enn i noe mindre grad enn hos de helt ekte konditorene. Påskekyllinger ble omsorgsfullt formet og dekorert. Slik gikk produksjonene til langt utpå 1960-tallet.

Nidar har laget Julemarsipan og Påskemarsipan etter den samme oppskriften helt siden 1915. Figurene kommer imidlertid stadig i nye fasonger og farger, og med og uten sjokoladedekke. I løpet av disse årene har hundrevis av ulike marsipanprodukter sett dagens lys på fabrikken i Trondheim. I dag er marsipanproduksjonen fremdels den som bærer størst preg av håndverk. Hvert år ansetter Nidar over 50 ekstra medarbeidere, som på Nidars "juleverksted" sørger for at nordmenn får sin jule- og påskemarsipan.

Det finnes mange påstander om hvem som laget den første marsipanen og hvordan navnet oppstod. Vi som elsker marsipan er først og fremst opptatt av smaken og opplevelsen. Vi er bare takknemlige for at noen en gang fant på å blande mandler og sukker i rett forhold – og at oppskriften kom til Norge.