Skip to main content

Kakaoens positive egenskaper

Kakaoens positive egenskaper

Mørk sjokolade er rik på antioksidanter og inneholder mye enumettet fett. Det gjør Bocca og andre mørke sjokolader til en sunnere sjokoladenytelse.

På grunn av det høye kakaoinnholdet er mørk sjokolade rik på antioksidanter. De beskytter cellene og gjør kroppen godt. Forskere melder stadig nytt om helsebringende egenskaper i mørk sjokolade. De positive egenskapene gjør den mørke varianten til et sunnere sjokoladealternativ, og noe mer enn bare nytelse og god smak.

Rik på antioksidanter

I Bocca og annen mørk sjokolade med mer enn 70 prosent kakaoinnhold, finnes et høyt innehold av antioksidanter. Antioksidanter er en samlebetegnelse på en rekke forskjellige stoffer som beskytter cellene i kroppen mot frie radikaler. Når kroppen forbrenner oksygen produserer den frie radikaler som biprodukter. Slike reaktive forbindelser dannes i kroppen hele tiden, men særlig under forhold hvor kroppen utsettes for ulike typer stress. Da kan produksjonen av disse stoffene bli høyere enn det kroppen klarer å håndtere ved egen hjelp. Denne tilstanden kalles oksidativt stress, og det dannes for mye frie radikaler som kan skade celler, proteiner og arvestoff. Alle celler i kroppen må derfor til enhver tid beskytte seg mot oksidativt stress.

Noen antioksidanter kjenner vi godt, som vitamin C og E, mens andre er mer ukjente. Det de har til felles er at de nøytraliserer frie radikaler, som kan ha negativ effekt på proteinene, cellene og arvestoffet i kroppen.

Forskere har funnet ut at mørk sjokolade er en av flere nyttige kilder for antioksidanter. Dermed er det dokumentert at den mørke sjokoladen er mer enn bare nytelse og god smak.

For kroppen er det viktig å få i seg forskjellige typer antioksidanter. Mørk sjokolade inneholder en type antioksidanter, mens frukt inneholder andre typer. Best beskytter man cellene i kroppen ved å kombinere ulike kilder.

Ved Universitetet i Oslo har en gruppe forskere utviklet en metode for å måle hvor mye antioksidanter det finnes i forskjellige matvarer. De har utført en omfattende kartlegging av antioksidantinnholdet i flere hundre matvarer og produkter som viser det totale innholdet av antioksidanter. Du kan lese mer om studien her. Mørk sjokolade var ikke en del av studien og finnes derfor ikke i oversikten, men inneholder 3 millimol (mmol) antioksidanter per 100 gram. Det betyr at du må spise fem epler, en appelsin eller drikke ett glass rødvin for å få i deg like mye antioksidanter som en Bocca (55 g) gir.

Visste du at:

  • Mørk sjokolade har en gunstig fettsyresammensetning med et høyt innhold av olinsyre.
  • Mørk sjokolade har også et høyt nivå av antioksidanter (tanniner og polyhydroxypfenoler).
  • Mørk sjokolade har et høyt innhold av aminosyren tryptofan som er byggestein for fenyletylamin som hevdes å ha en god effekt på sinnsstemningen. Dette er det samme stoffet som kroppen selv produserer når man er forelsket.